Red Jonaprince Select®
Red Jonaprince Select®
Pochodzenie
Mutant odmiany Jonagold.
Synomnimy
Red Jonaprince, Wilton’sR Red Jonaprince, Red Prince.
Drzewo
Drzewo naturalnie rośnie silnie i tworzy luźną rozłożystą koronę. Do produkcji polecamy na karłowych podkładkach.
Kwitnienie i zapylanie
Kwitnie ok. 2-3 dni przed odmianą Golden Delicious Reiders. Red Jonaprince jak wszytkie odmiany z grupy Jonagold jest triploidem, co sprawia, że nie jest zapylaczem dla pozostałych odmian. Dla niego najlepszym zapylaczem jest Elstar, Gala, Pinova, Topaz i Braeburn.
Owocowanie
RedPrince wchodzi wcześnie w owocowanie. Plonuje corocznie i obficie. Odmiana Red Jonaprince Select jest bardziej stabilna w owocowaniu i jakości/wybarwienia jabłek od odmiany wyjściowej tj. Red Jonaprince
Owoce
Owoce są charakterystyczne ponieważ bardzo wcześnie się wybarwiają [zawiązki już w czerwcu są czerwone] i osiągają głęboki czerwony kolor. Owoce są duże lub bardzo duże, wielkość średnio 75-85mm, o kształcie kulisto-stożkowym. Skórkę ma błyszczącą, gładką, w 95 do 100 % pokrytą intensywnym, rozmytym, bordowym rumieńcem. Nawet po stronie zacienionej drzewa i w środku korony. Owoce Red Jonaprince mają wiekszą zawartość cukrów i jędrność niż inne Jonagoldy. Red Jonaprince posiada wysoką zawartość przeciwnowotworowego składnika – antocjanów.
Smak
Miąższ jest silnie zwarty, bardzo twardy, kremowo-żółty, słodko-kwaśny, aromatyczny o wysokich walorach smakowych.
Termin zbioru
W porównaniu ze standardowymi odmianami z grupy Jonagoldów zbiór jest bardzo wczesny, przypada w trzeciej dekadzie września. Należy pamiętać, że wczesne wybarwienie może kusić do zbyt wczesnego zbioru, które niekorzystnie wpływa na wyśmienity smak i na późniejsze przechowywanie owocu. Ważną zaletą jest też możliwość jednoetapowego zbioru owocu. Jędrność podczas zbioru ok. 8,5 kg/cm².
Przechowywanie
Owoce ze względu na wyjątkowo ścisły, drobnoziarnisty miąższ zachowują długą przydatność do spożycia i apetyczny wygląd. W doświadczeniach w USA, dwa tygodnie po wyjęciu owocu z chłodni i przetrzymaniu Red Jonaprince’a w warunkach pokojowych, w temperaturze 15 ºC, w maju 1998 roku, jędrność wynosiła 6,5 kg/cm ². Ze względu na doskonałe właściwosci przechowalnicze i wyjątkową trwałość w obrocie handlowym, jest wprost idealną odmianą eksportową.